Adresa: Trg S. Radića 56, 43272 Nova Rača
Tel: (043) 886 036, (043) 886 101
Fax: (043) 886 152
E-mail: juo@nova-raca.hr
Web: http://www.nova-raca.hr
GPS koordinate: 45°47'55"N 16°57'13"E
Developed by JoomVision.com

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

KUU Ivan Trnski


Godine 1885. u Novoj Rači osnovana je Narodna čitaonica. Osnivači čitaonice bili su tadašnji činovnici, obrtnici, trgovci i napredni poljoprivrednici. Članovi čitaonice bili su mještani Nove Rače i susjednih sela. Tridesetih godina prošlog stoljeća čitaonica je imala oko 5000 knjiga u to vrijeme osnovana je i Tamburaška sekcija s oko 20 tamburaša i JAZZ sastav s 5 članova.
Budući da tada nije bilo društvenih prostorija, čitaonica je bila smještena u prostorijama gostionice „Hoffman“ u Novoj Rači. Drugi svjetski rat uzrokovao je potpuni prekid rada čitaonice. U vrtlogu rata nestalo je dosta imovine čitaonice – knjiga i muzičkih instrumenata. Dio imovine ipak je sačuvan kod pojedinaca te je tako ostala neka materijalna osnova za nastavak rada poslije rata.
U novonastalim uvjetima od 1945. godine pod utjecajem tadašnjih društveno-političkih organizacija, a uz pomoć prosvjetnih radnika Osnovne škole u Novoj Rači, osniva se kulturno-prosvjetno društvo „Mladost“ u okviru kojeg se pokreće rad nekoliko sekcija. Nabavljena je kino-aparatura, a kasnije i televizor.
U drugoj polovici prošlog stoljeća osnovane su folklorna i dramska sekcija pri organizaciji aktiva žena te je osnovan i tamburaški sastav od čijih članova dvojica sviraju i danas, a to su Josip Debač, rođen 1922. i Ivo Žunac, rođen 1926. godine pa su danas počasni članovi KUU Ivan vitez Trnski. Tijekom godina voditelji sekcija bili su: Marija Rački, Ivkica Kresoja, Mirko Zlatić, Brankica Stanić (folklorna), Slavica Pajtak (dramska) i Franjo Husar (tamburaška).

Nastankom i razvojem tvornice opruga „Fenor“ u Novoj Rači nastaje novo razdoblje kulturno-umjetničkog rada. Od 1981. godine sve sekcije rade kao sekcije KUD-a „Fenor“ Nova Rača. KUD „Fenor“ nabavlja kompletne nošnje za djecu i odrasle te dva kompleta tambura koje su i danas u upotrebi u Osnovnoj školi u Novoj Rači. Vođenje društva preuzimaju gospođa Branka Novković i gospodin Vladimir Giacometti.
Od 1982. godine KUD „Fenor“ organizira Susrete folklora koji se održavaju krajem mjeseca svibnja svake godine.
Rad KUD-a „Fenor podržava Tvornica opruga „Fenor“ – Nova Rača, Mjesna zajednica Nova Rača i SIZ kulture iz Bjelvoara, a dolaskom demokratskih promjena rad Udruge nesebično podržava i pomaže Općina Nova Rača Bjelovarsko-bilogorska županija te mnogobrojni sponzori.
Godine 1982. i 1986. KUD „Fenor“ bio je domaćin folklornog ansambla iz Clevelanda iz SAD-a čiji je predsjednik Marko Šarić, rođen u Drljanovcu, selu u Općini Nova Rača. Iste te godine bili smo domaćini ansamblu naših iseljenika uz USA – „St. George“.
Dolaskom demokratskih promjena Društvo mijenja ime u kulturno-umjetnička udruga „Ivan vitez Trnski“.

Tijekom Domovinskog rata Udruga je 1992. izvela program prilikom polaganja prisege postrojbe 105. brigade HV iz Bjelovara u Komletincima i Strizivojni. Udruga je također nastupala u Zagrebu 12.8.1992. godine na Trgu sv. Marka prilikom prisege prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, a također je sudjelovala u programu 2005. godine prigodom posjeta predsjednika Republike Hrvatske – Stjepana Mesića Novoj Rači.
Udruga je učlanjena u Zajednicu KUU Bjelovarsko-bilogorske županije od 1998. godine, kada je ujedno bila i domaćin Prvoj županijskoj smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, 2006. godine Devetoj, a 2007. Prvoj smotri malih vokalnih sastava.
Udruga je 2000. godine sudjelovala u programu TV-emisije „LIJEPOM NAŠOM“ iz Bjelovara, zatim 2006. nastupa u TV-emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, Snimila je 14 emisija u seriji „Iz hrvatske narodne baštine“ za Hrvatski radio Zagreb – I program, a imala je i niz emisiji na lokalnoj radio-postaji BBR.
Udruga je sudjelovala na svim Županijskim smotrama izvornog folklora, na svim Smotrama dječjeg folklora i na Prvoj smotri malih vokalnih sastava BBŽ. Udruga je nastupala na Međužupanijskoj smotri folklora u Novoj Gradiški 1998., u Mariji Bistrici 1999. te u Republici Mađarskoj 2005. godine povodom pristupanja Republike Mađarske Europskoj uniji. Udruga je 2001. i 2005. godine nastupala u programu Ivanjski krjesovi u Đakovu, a 2007. na 42. Vinkovačkim jesenima te na četvrtim susretima malih vokalnih sastava u Mariji Bistrici kao i na mnogim manifestacijama širom Republike Hrvatske.
Od međunarodne suradnje važno je istaknuti suradnju s dva KUD-a iz SAD-a: - „Cleveland junior tamburitzans“ i „St.George“, te dva KUD-a iz Republike Mađarske: „Balatonszentgyőrgy“ i „Kaposfő“. Udruga surađuje s 27 Udruga izvan Bjelovarsko-bilogorske županije i sa svim Udrugama naše županije te s dva Češka društva.

Udruga 2009. godine od 1-3 svibnja sudjeluje na Međunarodnom festivalu amaterskih KUD-ova u Sofiji.
Danas udruga ima 5 sekcija i to: dvije folklorne, dvije tamburaške i pjevačku skupinu poznatu pod imenom „Treća dob“. U udruzi aktivno radi 70 članova iz Nove Rače i okolnih sela. Udruga ima kompletne narodne nošnje za sve članove i muzičke instrumente za sve tamburaše. Osim tambura udruga ima i tradicijska glazbala: dude, samicu i dvojnice. Udruga njeguje izvorni folklor Bilogore i Moslavine kao i običaje svoga kraja. Svake godine održava čijanu perja i fašenjak (maskenbal), a prigodan program upriličuje za Đurđevo, Ivanje, Martinje (krštenje mošta) i Božić. Osobitu pažnju udruga posvećuje edukaciji mladih članova za voditelje folklornih i tamburaških sekcija te za sviranje na tradicijskim glazbalima.
Trenutno se nalazite:  Početna Društvene aktivnosti Kultura KUU Ivan Trnski