NK "Trnski" Nova Rača

Kroz dugu povijest klub je nekoliko puta mijenjao ime, započeo je kao „SOKOL“ da bi nedugo nakon toga bio preimenovan u „TRNSKI“ a kasnije u „FENOR“. Kao NK „FENOR“ najbolje igre i rezultate klub ostvaruje 70-ih godina i početkom 80-ih. U tom razdolju okupila se generacija odličnih nogometaša i zaljubljenika u nogomet. Kroz to razdoblje tragove u klubu ostavili su: Šolaja, Krupka, Bengez, braća Ščrbačić, braća Cajner, Fridl, Janeš, Kličko, ... tu su još bili Kokot, Ružić, Tominac, Trešćec, Šarić i dr. Sjajna generacija 70-ih pod vodstvom prof. Laze Markovića ostvarila je zavidan uspjeh tog vremena te su svojim odličnim igrama izborili natjecanje u Zagrebačkoj zoni. Koliko je jaka liga bila tih godina govori podatak iz sezone 1974/75 kada se FENOR natjecao pod okriljem Bjelovarskog nogometnog saveza A liga, ligu su sačinjavale ekipe : Bjelovar, Česma, Vrbovec, Hajduk (Hercegovac), Proleter (Garešnički Brestovac), Garić, Mladost (Ždralovi) , Pitomača te Graničar (Đurđevac) Krajem 80-ih ekipa FENORA doživjela je velike igračke promjene kroz smjenu generacije a i financijska podrška glavnog sponzora bila je sve manja pa klub više nije nizao tako dobre igre i rezultate a sve to nakratko je prekinuto početak domovinskog rata. Početkom devedesetih a ujedno i početkom domovinskog rata klub se ne natječe u niti jednom rangu natjecanja iz razloga što su službene prostorije kluba a i tereni bili prepušteni na korištenje Hrvatskoj vojsci.

OPET NK "TRNSKI"

U sezoni 92/93 nekolicina zaljubljenika u nogomet i klub ponovno pokreće nogomet u Novoj Rači. Zanimljivo je to da iako sa velikim nogometnim reitngom u regiji NK „FENOR“ biva izbačen iz prve županijske lige gdje je završio natjecanje prije domovinskog rata i kratkog prekida sa natjecanjima, te započinje, ali u najnižem rangu natjecanja. To nije obeshrabrilo igrače i novo osnovanu upravu te su se kroz dvije sezone uzastopnim osvajanjem prvog mjesta brzo vratili u I županijsku ligu gdje klub svojom povješću sa sigurnošću i pripada. U tom se razdoblju dogodila i još jedna bitna stvar koja ponovno mijenja povijest kluba. Naime tvornica opruga Fenor prestala je sa svojim radom a tako i prestala biti glavni sponzor kluba, kako više ničime klub nije bio vezan za propalu firmu a i nije željela nositi naziv nečega što više ne postoji uprava je klub željela vratiti svojim početcima od prije 60-ak godina, a i situacija je bila takva da je klub praktički krenuo iz početka pa je donesena odluka da se klub ponovno preimenuje u NK „TRNSKI“.

POVRATAK U PRVU ŽUPANIJSKU LIGU

Osvajanjem prvog mjesta dvije sezone za redom i povratka u prvu žpanijsku ligu u klubu a i oko njega atmosfera je bila fantastična, za takav povratak Račačkog kluba i ponovno pružanje dobrih igara koje su podjsećale na one iz 70-ih bili su zalužni svi, i uprava i igrači ali i mještani koji su živjeli za klub! Međutim od svih tih ljudi treba istaknuti ljude koji su ipak bili predvodnici svega, prije svega tu je bio Milan Sokolović a onda i braća Tominac.
U sezonu 1994/1995. NK „TRNSKI“ ulazi kao favorit prvenstva za osvajanje naslova. Miličević, Mikšec, Ružić, Štimac, Pavlović R. Miličević D., Krasnić S., Rebić, Kuček, Tominac, Maričić to je bila ekipa koja je započela sezonu nakon koje su neki bili mišljenja da će taj TRNSKI imati i bolje rezultate od onog nekadašnjeg FENORA. Tri sezone za redom klub se borio za ulazak u viši rang tj. za ulazak u III Hrvatsku nogometnu ligu, na žalost u sve te tri sezone Trnski je završavao kao 2 ili 3 na tablici a ulazak u 3 HNL izborili su Ivanska, Lipik, Bilogora... Nakon tih sezona ponovno dolazi do smjene generacije igrača ali i odlazak ponajboljih u druge klubove, koliko je Trnski bio jak govori i činjenica da su neki od igrača postali članovi drugoligaša Bjelovar (Tominac, Maričić).
Od 1998. godine NK TRNSKI ulazi u jedno moglo se reći loše razdoblje, nekoliko puta ispada u II županijsku ligu pa se ponovno vraća, klub ima velike oscilacije u igri ali i financijskih problema. U tom se razdoblju može pohvaliti i istaknuti rad predsjednika Jakšeković Zdravka koji je nakon dugih niz godina konačno omogućio da se renoviraju klubske prostorije pa i izgrade neke nove, također je osigurao rasvjetu (reflektore) na pomoćnom igralištu. To osvjetljenje pomoćnog igrališta omogućilo je kvalitetniji rad sa svim selekcijama ali je bilo i preduvjet da se pokrene općinska ljetna nogometna liga koja je ujedno i predvodnica svih današnjih ljetnih liga koje se igraju u opčinama po cijeloj Županiji !
Nogometni klub "TRNSKI" nevažno u kojem se rangu natjecanja natjecao u kontinuitetu ima jedino rad sa mlađim uzrastima. Sa mlađim uzrastima klub kontinuirano radi već 30-ak godina i zbog toga nema straha za budućnost kluba u kojem god da se rangu natjecao.

POZNATI IGRAČI koji su bili članovi NK TRNSKI ili FENOR

Ivan Bedi - 10 ak godina bio je igrač NK Dinamo iz Zagreba nakon toga je bio trener u NK FENORU a kasnije i pomočni trener a i trener u tadašnjoj NK Croatiji (Dinamo).
Stjepan Lončarević - Nastupao je kao igrač prvoligaša Mladosti iz Suhopolja i Slaven Belupa, a karijeru je završio u NK Trnskom!
Poznati igrači bili su i Ivan Kokot te Željko Ščrbačić.
Marin Lalić - počeo je u NK Fenoru, a kasnije od 1982 – 92 bio je član splitskog Hajduka, nakon toga je 2 sezone proveo u Portugalu (klubovi Pacos i Salguerios), a još je igrao i za Dragovoljac, Zagreb, Mladost suhopolje te Inter. 2010 u NK Trnski vratio se kao trener!

DOGAĐAJI ZA PAMČENJE

NK Trnski / Fenor odigrao je puno utakmica ali među njima uvijek se lijepo prisjetiti gostovanja velikih klubova kao što su NK "Rijeka" Rijeka, NK "Dinamo" ( Croatija ) Zagreb, NK "Slaven Belupo", NK "Kamen Igrad".
Posebno se pamti prijateljska utakmica iz 1994 kada je povodom blagdana Velike Gospe u Novoj Rači gostovala ekipa „Croatije“ koju su predvodili Jeličić, Marić, Krznar, Cvitanović.... sa trenerom Ivanom Bedijem. Rezultat nije bio iznenađujuć jer su gosti pobjedili 8:1 ali još se uvijek prića o remek djelu tada mladog Rebića koji je sa 20-ak metara vole udarcem pogodio same rašlje. U Novoj Rači igrali su i klubovi iz inozemstva.

Kontakti

Matični broj: 02554631
OIB: 63151588084
IBAN: HR4323400091828700006

Prognoza

Copyright © 2020 OPĆINA NOVA RAČA - Sva prava pridržana.
facebook-square