Športsko-ribolovna društva

ŠRD “Štuka” Nova Rača

ŠRD “Štuka” Nova Rača osnovano je 1958. god. Djelovalo je na rijeci Račačkoj, kod brane mlina Ivankovac. Sam mlin-vodenica jedno vrijeme je služio kao službeni prostor, dok nije 90-tih godina srušen zbog oronulosti. Početkom 70 god. iskopan je mali ribnjak površine oko 300 čhv. Jačanjem tvornice “Fenor” iz N. Rače, klub prelazi pod pokroviteljstvo “Fenora” (sredinom 70-tih god.) i tamo djeluje do raspada tvornice 1992 god. kada opet postaje samostalan . 1983-1984. god kupljeno je zemljište i iskopan veliki ribnjak vodene površine oko 1 ha.

U samostalnoj republici Hrvatskoj prva registracija kluba izvršena je 1998 god i od tada je službeno ime kluba, koji postaje udruga ; Športsko ribolovno društvo “ Štuka” Nova Rača. Udruga ima svoj statut i pravilnik. U zadnje vrijeme, naročito nakon izgradnje ribićke kućice ( 2007-2008) bilježi stalni porast članstva, a naročito raduje znatan broj kadeta. Udruga je 2008 započela održavati redovna godišnja društvena natjecanja, a planira i izaći šire, tj, u pripremi je organizacija kupa.
Danas udruga gospodari s oko 1,3 ha vodene površine koju poribljava najviše šaranom i amurom, a u zadnje 2 godine štukom somom i smuđem, koji su uhvaćeni već kao kapitalni primjerci. Sama udruga prati i čuva ribu za vrijrme mrijesta a bilo je i nabave mlađi štuke i šarana, tako da se slobodno može reći da su vode ŠRD “Štuke” među bogatijim s ribljim fondom pa se tu još mogu hvatati babuška, deverika, bijelka, bilo je ulova klena i bolena i još nekoliko vrsta ribe. No raduje još jedna činjenica, naime uz poribljavanje obaju ribnjaka, poribljavala se i rijeka Račačka, u kojoj u tom dijelu, u dužini cca 0,7 km ima vode preko cijele godine a zahvaljujući brani koja je služila za akumulaciju vode za vodenicu. Udruga se brine o brani i po potrebi ju održava i popravlja. No u ovom času ribolov na njoj je gotovo nemoguć zbog velike količine lopoća. Udruga je pokrenula inicijativu za čišćenjem tog dijela rijeke, a to bi bila velika dobit za cijeli kraj i šire, jer sve su druge rijeke očišćene, tako da su ostale bez vode u ljetnim mjesecima.
Udruga je do sada imala veliku pomoć lokalne zajednice (Općine Nova Rača) sa kojom usko surađuje.
Kao što je već navedeno, planira se čišćenje rijeke Račačke i splavi ispod brane, za što je već inicijativa pokrenuta, jer bi se tim zahvatom dobio veliki doprinos ne samo za ribolov nego i za cijeli eko-sustav ovoga kraja i očuvale bi se mnoge biljne i životinjske vrste.

ŠRD “Šaran” Bedenik

Športsko ribolovno društvo „Šaran“ Bedenik, osnovano je davne 1967.godine, od strane trinaestorice ribića. Društvo je imalo na raspolaganju samo riječne tokove , bez svog vlastitog jezera. Uz pomoć tadašnje Mjesne zajednice Bedenik, a opet pripomoći Vodne zajednice 1969.godine prišlo se je iskopu umjetnog jezera. Umjetno jezero (ribnjak) površine 1,9 ha sastoji se od dva manja i jednog većeg jezera.

Današnje stanje je mnogo ugodnije i lijepše. Društvo broji 31. člana veterana, jednog kadeta i tri juniora. Ugodno se osječamo u prirodnom okruženju, okolišu i ljepoti izlazaka na vodu. Poribljavanje se vrši kontinuirano svaki mjesec po 100-150 kg šarana.
Jezero je popunjeno sa raznolikim sadržajem riba. Lovi se šaran, amur, smuđ, som, američki somić (patuljan), babuška, cevenrepka, kostriš. Ulovi soma poneki teže i preko 20 kg, a amuri koji su viđeni u jezeru teže između 10 i 15 kg.

Ribolovni dani su subota, nedjelja i svi državni praznici. Lovi se sa tri ribolovna pribora, te na svakom priboru samo jedna udica. Pomalo se uvodi sportski ribolov što bi značilo ulovi ribu pa je pusti da i dalje grize.

Kontakti

Matični broj: 02554631
OIB: 63151588084
IBAN: HR4323400091828700006

Prognoza

Copyright © 2020 nova-raca.hr - Sva prava pridržana.
facebook-square